DOCENTEN 

Inspiratoren & Docenten

2023

Hieronder zie je de eerste inspiratoren en docenten die aan de ' Yoga in de Kerk' route 2023 meedoen. 

🧘🏼‍♂️ Ellen Tantra


Mijn naam is Ellen en ik neem je graag mee voor een reis in jezelf. Tantra heeft mij meer zelfbewustzijn, zelfliefde, plezier en intimiteit gebracht en ik hoop dat via deze workshop aan jou door te kunnen geven.

Als lichaamsgerichte therapeut in opleiding bij het Aumm Instituut) en Mediflow facilitator (meditatieavonden in Groningen) maak ik gebruik van actieve meditaties, ademoefeningen en lichaamswerk. Kom je proeven?

Liefs,

Ellen

www.mediflow.org 

🧘🏼‍♂️Jessica van der Staak- Kashmir Yoga ( zondag) 

 Over Kashmiryoga:

Bij deze yogabenadering staat het luisteren naar het eigen lichaam centraal. Het gaat bij dit luisteren om een heldere aandacht die niet wordt verstoord door emoties of intellectuele interpretaties, of voor de neiging te "vluchten" voor als onaangenaam ervaren gewaarwordingen (Zondervan, 1996). Tijdens de les word je uitgenodigd om vanuit een observerende houding lenigheidsgrenzen op te zoeken en leer je onnodige spierspanning los te laten. Karakteristiek voor deze wijze van yogabeoefening is het opwekken van het energielichaam (pranisch lichaam)., dat kan worden opgevat als een verbinding tussen het fysieke lichaam en de geest. Hierbij spelen imaginatie, adem en het werken met het tastgevoel een belangrijke rol. Naast asana's (staande, zittende en liggende houdingen) zijn pranayama-oefeningen onderdeel van de lessen.
 Www.jessicavanderstaak.nl

🧘🏼‍♂️ Rael Ellen Heijenga - Spelen & Helen met je stem.


Spelen & Helen met je stem. De stem als helend instrument gedragen door de adem.Het ritme voelen in je lijf,meedeinen op eenvoudige melodieën ~ ~ ~waardoor je ruimte krijgt om te improviseren.Het vrij laten klinken van je authentieke stemgeluid.
 Je waarneming verdiepen
 
Door al luisterend waar te nemen ervaar je de samenhang tussen adem, stem en lichaam. Luisteren gaat over stil worden, waardoor je afgestemd raakt op je kern. Dit centreert en maakt je voelbaar krachtig, wat doorwerkt in je dagelijks leven. Via je adem kun je zakken in je lijf en maak je contact met je innerlijke stem.

We Tune in & Tone out 

🧘🏼‍♂️Carolien Aarden - HART ZAKEN

Borst/ Hart Healing met cacao ceremonie.

Adem in Adem uit
So ‘Ham 

Lucht stroomt voelbaar via mijn neus naar binnen en via mijn mond gaat het briesje over mijn lippen naar buiten, de kalmte keert terug.Wat gebeurde er even daarvoor?Ik zit nog steeds op dezelfde plek in dezefde houding.Hoe kon ik me zomaar uit de comfort van stilte en rust laten gaan? Het was alsof in mijn gedachten een treintje langskwam en die met de windvlaag van de snelheid zo mijn gedachten wereld meetrok. Razendsnel naar allemaal ideeën en een brainstorm met enthousiasme en opstakels met beren op de weg. Tot opeens plots, oh ja dat doet er nu niet toe want observeren dat was wat ik deed... en de rust keerde weder. Adem in Adem uit nog steeds gedachten komen en gaan maar nu al is het maar even, word de stilte niet door de gedachten ogenschijnlijk verdreven.

 

Mijn naam is Carolien Aarden. Wat heerlijk dat ik door Eva Sacchetto -initiatiefnemer Yoga in de Kerk- werd gevraagd om Cacao Ceremonies te geven. Samen gaan we een cacao drank drinken en zetten we intenties voor de Healing Cacao Circle. Tijdens deze cirkel bied ik een veilige bedding waar we naar onze oude overtuigingen kijken en zo afscheid mogen nemen van wat niet meer dient. In mijn cirkels richt ik mij met name op het borstgebied. Of dit nu mannelijk of vrouwelijk is of geen van beide, met ieders eigen vooroordelen vanuit de wereld of vanuit je opvoeding, al dan niet traumantische ervaring of andere overlevings strategie. Wat er zich ook aandient gaan we aankijken en zetten we in beweging zodat het los gelaten mag worden om zo dichter bij de essentie te komen van wie jij ten diepste bent. Daar waar het hart resoneren mag en wij contact maken met ons Self.Cacao is daar een ondersteunend middel voor, een plantmedicijn die het hart opent. 
Ik leid cacao ceremonies en vrouwencirkels, en ben in opleiding tot Holistisch Borsttherapeut. Ook ben ik bezig met een kunstproject; "De Vrucht van de Borstkanker". Door deel te nemen aan de cacao ceremonie steun je indirect mijn kunstproject.Ik zie uit naar je deelname en komst waar we samen een cacaodrank drinken, oefeningen doen om het borstgebied te openen en we observeren onze gedachten. En we dansen want het oude afleggen mag gevierd worden!

 

Tot ziens bij Yoga in de Kerk. 

🧘🏼‍♂️Ganga Ma - Kirtan en mantra meezing concert

 

Ganga Ma opent dit weekend met een aanstekelijk en ontroerend meezing concert. Deze avond bewegen we van het in stilte gewaarworden van de adem naar een natuurlijke en moeiteloze manier van zingen. Begeleid door gitaar en harmonium zingen we verstillende mantra's en extatische kirtans.
Horen hoe je eigen stem oplost in de zee van klank in de prachtige akoestiek van de kerk is pure magie! Dus kom lekker luisteren of zing uit volle borst mee!
De eenvoudige teksten krijg je op papier uitgereikt.
Over Ganga Ma:Ganga Ma is naast kirtan zangeres yoga en meditatie docent en yantra schilder.Ook bied ze individuele pelgrims reizen en retreats aan in India.Ze laat zich in al haar werk inspireren door de Indiase non-duale filosofie en bhakti yoga traditie. Haar laatste cd 'Cave of the heart' is dit jaar uitgekomen en staat vol ontroerende tracks.
www.soulfulsilence.com

🧘🏼‍♂️Eva Sacchetto. HATHAFLOW op het wad en MANA MOVEMENT  met Solfeggio frequencies


Je lichaam slaat emotionele heftige gebeurtenissen op. Zachte bewegingen om het zenuwstelsel te ontspannen en los te laten wat in het verleden ligt. Je overleving is niet langer nodig. je mag in het NU komen. Ontspannen en heel.  
 -Op het wad geef ik een zachte yogales waarbij het voelen, verstillen en ruimte maken voor dat wat er is centraal staat. Het wad is een perfecte plek om te verstillen en één te worden met de, je natuur. 
-In het kerkje in Tinallinge geef ik een Trauma/Stress release les met MANA MOVEMENT we gaan werken met de psoas en de nervus vagus. het leren brengen van ontspanning, in deze delen van je lichaam die verantwoordelijk zijn voor vluchten, vechten en bevriezen, Is nodig om jezelf ook eens uit te zetten, te herstellen. We gebruiken hiervoor de adem, oefeningen vanuit de polyvagaaltheorie en de TRE. 
MANA MOVEMENT zijn draaiende bewegingen om balans en zachtheid te brengen na overleven, bevriezen, buigen en vechten.  Op achtergrond Solfeggio frequenties voor heling op mentaal, fysiek, emotioneel en energetisch vlak.

https://www.souljoyyoga.nl

🧘🏼‍♂️Eeke Klaver - Dru Yoga.

Dru yoga is een zachte vorm van yoga waarbij het hart en de wervelkolom centraal staan. We gaan op zoek naar de stilte in de beweging.

https://www.klaveryoga.nl/over-eeke

🧘🏼‍♂️Morris Weijers -Sound healing Handpan concert

zondag afsluiting

Morris Weijers bespeelde al op jonge leeftijd het slag en percussie werk, maar heeft zich de laatste 12 jaar verdiept en bezighouden met de melodische en magische klanken van de Handpan. Naast zijn passie voor muziek is hij ook een bevlogen yoga leraar die zich erg thuis voelt in de Hindoestaanse cultuur en wijsheden. Hij brengt graag zijn innerlijke wereld van ritme en aarding, van stilte en zuiverheid mee naar de liederen die hij ten horen brengt via zijn handpannen. Laat jezelf verassen door de schoonheid en de rust die ontstaan wanneer jezelf opent voor deze bijzondere klanken.


 


🧘🏼‍♂️Freek Kroon ~ SOULRESONANCE

ZA avond concert


Een concert waarbij je je heerlijk kunt 'onderdompelen in een klankbad' van koperen en kristallen klankschalen, gongs, drums, chimes, shakers, RAVpan, Ogororo, stem enzovoorts.

Dit magische spel van klank en stilte brengt rust en ruimte in je hoofd, geeft je energie en nieuwe inspiratie. Het brengt je in contact met je Bron, jouw unieke frequentie.Een veilig gevoel van Oer-vertrouwen. Eén en eens met het NU. Sluit je ogen... luister... voel... en resoneer mee!.

“Alles is trilling. Jij & ik, de Aarde, het hele universum - álles is uit 'klank' ontstaan. In die zin is alles één.Helaas worden wij dikwijls overspoeld door allerlei 'wanklanken'.Klanktherapie kan ons echter weer terug in harmonie brengen.Het is heel mooi en dankbaar om dit anderen te laten ervaren."

https://www.soulresonance.nl

🧘🏼‍♂️Marian Ypma - ADEM & YOGA

Ik ben Marian Ypma van Studio Fitaal en woon en werk in Friesland.

Fitaal is het Friese woord voor "vitaal".

Maar wat is dat nou precies, vitaliteit. Wanneer voel je je vitaal?

Vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Het is onze energie om te leven.

Hoe voel jij je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau? Vitaal of uitgeblust?

Vitaliteit betekent dat ons HOOFD en ons HART en ons FYSIEKE lichaam in balans zijn.

Dit weekend beginnen we onze sessie met laagdrempelige yoga zodat stijfheid en spanning uit ons lichaam verdwijnt.

We creëeren ruimte in ons lichaam zodat energie weer kan stromen en blokkades in het lichaam worden opgeheven.

Door middel van ademoefeningen ( pranayama, prana betekent "energie" en yama betekent "beheersen") kunnen we direct invloed uitoefenen op onze vitaliteit.

De geest wordt weer helder en onze gedachten komen even tot rust. Je komt weer in contact met je gevoel. Ben je in staat om je emoties en lichaamssignalen te herkennen?

"Zoals onze gevoelens, gedachten en emoties onze manier van ademen beïnvloeden,

zo kan de ademhaling onze gedachten en gevoelens weer beïnvloeden" – Jean Hall

 -  https://studiofitaal.nl/</p>

🧘🏼‍♂️ Eline van den Heuvel - Yoganidra 

 

Even voorstellen Ik ben Eline van den Heuvel van Freedom Vibes. Naast het geven van Yoga Nidra sessies in Groningen, ben ik Lichaamsgericht en Creatief Coach en begeleid ik mensen uit hun hoofd te komen en weer naar hun lichaam te luisteren. Om je weer te kunnen verbinden met je authentieke zelf en van daaruit te leven. 
 Wat is Yoga Nidra? Yoga Nidra is een hele diepe meditatievorm, die je tot je Delta-hersenstaat brengt (je deep-sleep-state) waar je zelfgenezend vermogen van je lichaam wordt aangesproken. De gehele sessie van 45-60 minuten lig je in de savasana-houding (liggend op je rug met je handpalmen naar boven). Onder begeleiding van een fijne zachte meditatiemuziek (of natuurgeluiden bij een buitensessie) begeleid ik je met mijn stem door de volgende onderdelen: ademhaling, bodyscan, visualisatie, hypnosetechnieken en een individuele sankalpa (intentie) die je gaat manifesteren. Wat maakt Yoga Nidra zo krachtig? - 6 pijlers

  1. Helende omstandigheden voor het lichaam. Doordat je in de Delta hersenstaat (deep-sleep-state) komt, wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd. Daarnaast ontspant het lichaam diep, waardoor ook het slapen verbetert.
  2. Loslaten van trauma's en blokkades. Alles wat in je lichaam vastzit en zijn weg nog niet naar buiten heeft gevonden, kun je op een rustige manier gaan loslaten. Simpelweg door te ontspannen wordt laagje voor laagje vrijgemaakt.
  3. Verandering van de mind. Onze mind bepaalt hoe wij ons voelen, of we gezond zijn en hoe ons leven eruitziet. Door de inzet van Yoga Nidra ga je voorbij aan je analytische mind en kun je ongezonde gedachten en overtuigingen, belemmeringen en destructieve patronen doorbreken en zelfs loslaten.
  4. Leven op een andere manier. De wet van de aantrekking werkt alleen als je het ook echt kunt voelen en beleven, alsof het hier en nu al is. Dan kun je gaan creëren vanuit rust en overvloed, en niet vanuit schaarste en tekort.
  5. Herstel met intuïtie. Ons bewustzijn beslaat slechts 5% van ons 'totaalpakket' (95% is onbewust en voorgeprogrammeerd). Yoga Nidra leert je weer contact te maken met dit bewuste deel; met je creatieve authentieke zelf. Die bewuste gebieden zijn er altijd al geweest, alleen hebben we nooit geleerd hoe we ermee kunnen werken of communiceren.
  6. Alles is al goed. Yoga Nidra is er om je eraan te herinneren wie jij voor de volle 100% bent. Wanneer we leven vanuit de analytische mind, is er altijd sprake van tekort/overleving/vergelijking/altijd maar doorgaan. Door het beoefenen van Yoga Nidra kom je erachter wat je echte kern en kracht zijn. Dat alles eigenlijk al perfect is.

Yoga Nidra eens proberen? Je vindt me op 2 en 3 september op de Yoga in de Kerk fietsroute en vanaf 8 september 2023geef ik weer nieuwe lessen in Groningen. Kijk hiervoor op mijn website: https://www.freedomvibes.nl/agenda/. Welkom zoals je bent! www.freedomvibes.nl

 https://www.freedomvibes.nl

🧘🏼‍♂️Alana Caspers - Hathayoga 

Hathayoga in de mooie Kunstkerk in Warffum.

Hatha is een yogavorm met een veelal rustig tempo waarbij er aandacht wordt besteed aan je houding en je adem door deze te synchroniseren. In de les zullen ontspannende en wat uitdagendere houdingen elkaar afwisselen om zo uit je hoofd en in je lichaam te komen.

Voor mij is yoga terugkomen bij mezelf: voelen, verbinden, spelen, inspanning en ontspanning. Zie ik je op de mat? 🙏 

🧘🏼‍♂️Silavadin - Boeddhistische meditatie

We 
 gaan eerst op zoek naar een goede zithouding, waarin we ontspannen en wakker kunnen zijn. Van daaruit maken we door een bodyscan contact met ons levende lichaam, en gaan dan over op de twee basisvormen van boeddhistische meditatie: het gewaarzijn van de ademhaling en het cultiveren van liefdevolle warmte. Door het gewaarzijn van de ademhaling ontwikkel je zachte aandacht voor wat er innerlijk in je gebeurt: je stroom van gedachten, gevoelens, gewaarwordingen, impulsen, lichaamsenergie. Door daar op die manier naar jezelf te kijken wordt je vaak meer helder en tevreden. Door de meditatie van het cultiveren van liefdevolle warmte maak je contact met de stroom van vriendelijkheid die al in jou en de wereld om ons heen aanwezig is, en probeert die uit te bouwen en je meer en meer eigen te maken. 
 Link naar de website: https://boeddhawierde.nl/

🧘🏼‍♂️Alie Keijzer-Jansma-  Tai Chi Qigong & Yin Yoga 

In de vorige editie van Yoga in de Kerk heb ik als deelnemer meegedaan en enorm genoten van de oude kerkjes, dorpjes en de natuur in Noord-Groningen. Ik vind het ontzettend leuk om nu als docente workshops te mogen aanbieden.

De workshops die ik zal geven zijn beide gebaseerd op de Vijf Elementenfilosofie, Wu Xing, vanuit de TCM (Traditional Chinese Medicine). Het zijn vijf fasen van energie (Qi of Chi), die steeds volgens een vast patroon in elkaar overgaan (zoals een etmaal, de seizoenen en de levensfasen). Alles in de natuur is constant in beweging en verandert continu. De cyclus is voedend en stimulerend. Wanneer je mee beweegt met de veranderingen zul je merken dat het energie oplevert in plaats van dat het energie kost.

Tai Chi Qigong is een ontspannen manier van bewegen, traag en vloeiend, zacht en toch krachtig. Het is meer dan bewegen alleen. Je gaat de verbinding tussen je binnenwereld met de buitenwereld ervaren, heerlijk omgeven door de ruimte van het Wad. Je kunt ervaren dat je een onlosmakelijk onderdeel bent van het universum. Dat de processen in de natuur zich ook in jouw afspelen.

Yin Yoga is een rustige Yogavorm, die is ontstaan uit HathaYoga, Dao Yin (Taoïstische Yoga) en anatomie. Yin Yoga is gebaseerd op de TCM.

Yin Yoga is fysiek gericht op het stretchen van bindweefsel. Langzame stretches en gedurende een aantal minuten steeds wat dieper in een houding zinken. Energetisch stretch je de meridianen in je lichaam. En door de vertraging word je je wellicht bewust van het effect van de houding op fysiek, mentaal en soms ook emotioneel gebied.

Yin energie is de vrouwelijke energie. Naar binnen kerend, bezinnend. De energie van rust en herstel.

Het is handig om je wat warmer te kleden tijdens deze les, omdat je snel afkoelt.

 


website